Amerikai elnökválasztás: a rajtnál még mindenki győztesnek hiszi magát

Donald Trump úgy nyilatkozott hétfő éjjel, mintha az iowai jelölőgyűléseken nem is veszített volna a republikánusok versenyében, Hillary Clinton győzelme sem volt teljesen biztos még késő este a demokraták táborában, mivel előnye folyamatosan apadt.

Ted Cruz nyerte a republikánusok első jelölőversenyét

Ted Cruz nyerte a republikánusok első jelölőversenyét

Ted Cruz győzött a republikánusok iowai jelölőgyűlésén, a konzervatív texasi szenátor jelentős különbséggel gyűrte le vetélytársait.

Nagyon nagy győzelem ez Ted Cruz számára és nagy veszteség Donald Trumpnak – így értékelik az elemzők a hétfői iowai jelölőgyűlés éjszakájának első végleges eredményét. Donald Trump nemcsak hogy lemaradt, hanem immár a harmadik helyre látszik visszacsúszni Marco Rubio floridai szenátor mögött. Vagyis Iowában győztek a társadalmi kérdésekben konzervatív szemléletet valló politikusok.

Ted Cruz még nem mondta el győzelmi beszédét, de Marco Rubio floridai szenátor már hurrázó tömeg előtt beszélt. “A remek iowaiak megmutatták most, hogy elegük van Barack Obama elnökségének nyolc évéből” – mondta Rubio a híveinek, és az amerikai alkotmányosság visszaállítását ígérte arra az esetre, ha ő lenne az Egyesült Államok elnökjelöltje, majd elnöke. Fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy az ő elnöksége alatt az Egyesült Államok ismét katonailag erős lenne. “Ők nem győzhetnek!” – mondta a demokratákról.

Visszalép a republikánus Mike Huckabee, Arkansas állam volt kormányzója, valamint a demokrata párti Martin O’Malley is, aki Maryland kormányzója volt, ám Iowában, az eddigi eredmények szerint, egy százalékot ért el.

“Köszönöm, szeretlek titeket!” – húzta széles mosolyra a száját Donald Trump, amikor megjelent az iowai jelölőgyűlés éjszakáján, miután kiderült, hogy nem ő lett a győztes a republikánus versenyben. Mindenkinek gratulált a republikánus táborban, még az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből éppen kiszálló Mike Huckabee arkansasi ex-kormányzónak is.

Úgy nyilatkozott, mintha nem is veszített volna. “Előre megmondták nekem a kampányszakemberek, hogy Iowában nem végezhetek az első tíz között, így hát több mint elégedett vagyok a második hellyel” – fogalmazott a feleségével és gyermekeivel megjelenő New York-i nagyvállalkozó. “Örülünk annak, ahogyan a dolgok alakultak” – mondta Trump, majd mosolyogva hozzátette: “Azt hiszem, sokszor jövök még ide, lehet, hogy veszek magamnak egy farmot Iowában”. További terveiről azonban egyetlen szót sem ejtett.

A többi republikánus elnökjelölt-aspiráns meglehetősen rosszul teljesített, a voksoknak csak alig pár százalékát gyűjtötték be.

Nagy volt ekkor még az izgalom a Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa között el nem dőlt viadal miatt. Hillary Clinton győzelmét jelezték ugyan az első részeredmények, de miközben folytatódott a megyékben a szavazatszámlálás, egyre kisebb, pusztán néhány tizedszázalékos lett a különbség Hillary Clinton és Bernie Sanders között. Ez annak is tulajdonítható, hogy rég nem látott mértékben jelentek meg szavazók a jelölőgyűlés helyiségeiben, rengeteg fiatal voksolt, és a fiatalok elsöprő többsége Bernie Sanderst támogatta.