Alpesi síelés: Miklós Edit értékes Világkupa-pontokat szerzett

A 31 éves amerikai 36. alkalommal nyert lesikló Vk-versenyt, sikerével pedig beállította az osztrák Annemarie Moser-Pröll rekordját.

“Nem a rekorddöntés volt az elsődleges célom, csupán nyerni szerettem volna. Ennek ellenére hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy beállítottam Annemarie Moser-Pröll rekordját. Ez így tényleg egy tökéletes nap volt számomra – nyilatkozott az M1-nek és az M4 Sportnak Vonn, aki Miklós Editről úgy vélekedett, szerinte idén még a tavalyinál is összeszedettebben versenyez. – Annak ellenére, hogy ebben a szezonban még nem sikerült az első háromban végeznie, nagyon jó formában van, és napról napra egyre jobb teljesítmény nyújt” – tette hozzá.

A viadalt eredetileg St. Antonban rendezték volna, de a hó hiánya miatt Zauchensee-be tették át, ahol a megszokottól eltérően nem egy futamban, hanem két versenyen, rövidített pályán (1380 méter) mérték össze tudásukat a résztvevők, s az első csúszás után csak a legjobb 30 folytathatta a második szakaszban.

Miklós Edit az első futamban többször hibázott, de a 24. helyen így is továbbjutott, a második viadalon pedig hatodikként rajtolva, nagyszerű teljesítménnyel ért el olyan időeredményt, amelynek köszönhetően hét pozíciót javított, s értékes Vk-pontokat szerzett.

“Ez egy sokkal jobb csúszás volt, az időmön is látszik, hogy jobban sikerült, ugyanakkor megint hibáztam, ráadásul ugyanott, mint az első futamon, csak most nem olyan nagyot” – értékelt a verseny után a 27 éves csíkszeredai születésű magyar síző.

“Egyfajta vigasz ez a számomra, mert jól átjöttem azon a helyen, ahol az első versenyen majdnem elestem, tehát úgy hiszem, sikerült fejben rendbe tennem a dolgokat” – mondta a magyar versenyző, aki a közelmúltban megvált edzőjétől, mert mint fogalmazott: a személyes kapcsolat kettejük között nem úgy alakult, ahogy szerette volna.

A lesikló viadal első szakaszában a svájci Lara Gut kiesett, ő lehetett volna Vonn egyik legnagyobb ellenfele, a norvég Lotte Smiseth Sejerstedet pedig súlyos bukás után mentőhelikopterrel szállították kórházba.

A versenyzők közül a folytatásban is többen hibáztak, az első futamban harmadik liechtensteini Tina Weirather például azért csúszott le a dobogóról, mert másodszorra már nem tudott végigmenni a rövid, ám annál nehezebbnek bizonyuló pályán.

Vonn összességében pályafutása 72. Vk-sikerét aratta, ezzel az összetett pontversenyben feljött a második helyre, a szakági rangsorban pedig négyből három versenyt megnyerve vezet. Utóbbi listán a hazai szurkolók örömére most harmadik osztrák Cornelia Hütter a második, Miklós Edit pedig az amerikai Laurenne Ross-szal holtversenyben 17.

A zauchensee-i kétfutamos lesiklást a kanadai Larisa Yurkiw zárta a második helyen. A női Vk-sorozatban legutóbb 14 évvel ezelőtt, a svédországi Aaréban rendeztek ilyen lebonyolítású lesikló-viadalt.

Vasárnap szuper-óriáműlesiklásra kerül sor Zauchensee-ben, az eseményt élőben közvetíti az M4 Sport.

Eredmények, női lesiklás (élcsoport):
1. Lindsey Vonn (amerikai) 2:11.17 perc (1. futam: 1:04.94/2. futam: 1:06.23)
2. Larisa Yurkiw (kanadai) 2:12.17 (1:05.85/1:06.32)
3. Cornelia Hütter (osztrák) 2:12.83 (1:05.92/1:06.91)
…17. Miklós Edit 2:14.53 (1:07.07/1:07.46)