Adópolitika: fontos változások jönnek januártól

Könnyebb lesz adózni 2016-ban – ígéri a gazdasági tárca a bekövetkezett változásoknak köszönhetően. Csökken az szja, nőnek a kedvezményei, de a becsületes cégek is nyerhetnek az adóváltozásokon. Vége a pálinkaforradalomnak, cserébe adó nélkül vehetünk tízmilliós elektromos autót.

A szinte mindenkit érintő személyi jövedelemadózásban (szja) a legalapvetőbb változás januártól, hogy a jelenlegi 16 százalékról 15 százalékra mérséklődik az egyetlen adókulcs január elsejétől. A még 2014-ben elfogadott szabályok szerint tovább emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye a megspórolható adó gyermekenként 2500 forinttal 12500 forintra emelkedik. Így a kedvezményezettek az adóalapot (nem az adót!) egy eltartott esetén 66670 forinttal, a kétgyermekesek 83330 forinttal, míg a háromgyermekesek 220 ezer forinttal mérsékelheti gyermekenként – összegzi a változásokat a napi.hu cikke.

Egyszerűbb lesz az adóbevallás is: jön a bevallási nyilatkozat, amelyet a munkáltatónál vagy a NAV-nál lehet tenni annak a magánszemélynek, aki idén kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól szerzett belföldön adóköteles jövedelmet és a törvényben foglalt további feltételeknek is megfelel. Bevallási nyilatkozatot tehetnetek az ekhósok, ugyanakkor az az adózó aki a munkaadójától tőkejövedelemre is szert tett, például osztalékot kapott. Jövőre szja-köteles lesz a külföldi jackpot rendszerű szerencsejátékból származó nyeremény – ugyanakkor a nem jackpot jellegű online kaszinójátékból szerzett nyeremény nem számít adóköteles jövedelemnek.

Nem kell illetéket fizetni januártól a hatósági erkölcsi bizonyítványért, a vállalkozói igazolványért, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiállításáért

Az általános forgalmi adó (áfa) legfontosabb változása, hogy a kedvezményes 5 százalékos kulcsba sorolták át 27 százalékból a lakásépítési szolgáltatás adóztatását. Az adócsökkentés – egyelőre – átmeneti jellegű, az csak 2019 végéig lesz hatályba az alig egy nap alatt elfogadott törvénymódosítás szerint.

A cégek adózásban is fontos változások jönnek 2016-ban, ebből kiemelkedik a adózók kockázati minősítése – olvasható a napi.hu öszefoglaló írásában. Az adóhatóság negyedévente vizsgálja a cégek “jogkövetési hajlandóságát”. A jelesre vizsgázott cégek megbízható minősítést kapnak, amely számtalan előnnyel jár. Így például az adóhatósági ellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot, a kiszabható adóbírság illetve mulasztási bírság nem haladhatja meg az általános szabályok szerint kiszabható mérték 50 százalékát, egyes bejelentési, bevallási kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítése esetén az adóhatóság, mulasztási bírság kiszabása nélkül, határidő tűzésével felhívja a kötelezettség teljesítésére az adózót, és mulasztási bírságot csak a felhívás eredménytelensége esetén szabhat ki.

Változik a pénzügyi szervezetek különadója – azaz bankadó -, amely jelentős csökkenés hoz magával: az adó felső kulcsa 0,24 százalék. Az alsó kulcs változatlan marad, 50 milliárd forintig 0,15 százalék. 2016-ban az adó alapja a bankok 2009-es módosított mérlegfőösszege marad továbbra is. Január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökken a sertés tőkehús általános forgalmi adója, de 2016-tól még jobban megéri környezetkímélő, elektromos autót venni, hiszen nem kell utánuk regisztrációs adót, illetéket, gépjárműadót és cégautó-adót fizetni.

A jövedéki adót érintő változás, hogy újra adóköteles lesz a pálinkafőzés – írja a napi.hu elemző cikke. Az ügy előzménye, hogy a második Orbán-kormány a házi főzést adómentessé tette – ám Európai Bizottsággal szemben alulmaradt a kormány az Európai Bíróságon. Az új szabályok szerint literenként 700 forintos adójegyet kell venni a NAV-tól, ám a szabályok betartását már nem a NAV, hanem az önkormányzati adóhatóság fogja ellenőrizni, amely akár el is kobozhatja a lepárlóberendezést. A pálinkafőző berendezést az önkormányzati adóhatóságnál kell regisztrálni.

Az önkormányzatoknak fizetendő helyi iparűzési adó egyik változása, hogy a házi-, gyermek, és fogorvosi alapellátást nyújtó vállalkozóknak, cégeknek a helyi önkormányzatok adóalap-csökkentési vagy adókedvezményeket állapíthatnak meg – így akár mentesíthetik az adó fizetése alól – igaz csak abban az eseteben, ha éves adóalap 20 millió forint alatt marad.