Adóforintok: jóval több pénz folyt be, mint amit a kormány remélt

Összesen 530 milliárd forinttal több folyt be az öt nagy adónemből az államkasszába, mint amennyit a kormányzat előzetesen remélt – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium adataira hivatkozva a Magyar Idők pénteki számában.

A legnagyobb bevétel a társadalombiztosításhoz futott be, egészségügyi és nyugdíjcélra mintegy 4130 milliárd érkezett. Általános forgalmi adóból közel 3300 milliárd forintra folyt be, a személyi jövedelemadó-bevétel megközelítette az 1700 milliárdot, jövedéki adóból közel ezermilliárdos tétel származott, a társasági adó pedig csaknem 550 milliárdot hozott az államkasszába.

Az adóbevételek együttes növekménye a lap szerint nagyjából 530 milliárd forinttal haladta meg a várakozásokat. Ennek egyharmadát a társasági adó teszi ki, mivel több mint kétszázmilliárddal haladta meg a tervezettet. A forgalmi adónál szintén lényeges, 110 milliárdos többletet jegyeztek fel, a jövedéki adóból pedig 85 milliárdos plusz érkezett.

A minisztérium véleménye szerint a folyamatokban lényeges szerepet játszott, hogy tavaly várakozáson felül, több mint hat százalékkal nőttek a bruttó bérek, emellett többen vállaltak legálisan munkát, mint korábban. Leginkább ezekre a tényezőkre vezethető vissza, hogy a lakosság nagyobb összeget költött a boltokban, a szolgáltatóknál.