A város gazdasági fejlődését is segítheti a Debreceni Szakképzési Centrum

Az Irinyi János Szakközépiskola az egyike a Debreceni Szakképzési Centrum tizenkét tagintézményének. Az iskolák fenntartója 2015. július 1-től a KLIK helyett a Nemzetgazdasági Minisztérium. Palotás József a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgató-helyettese egy debreceni fórumon arról beszélt, hogy az átszervezés fő célja a képzés színvonalának emelése, valamint egy decentralizáltabb rendszer kialakítása volt.

A központ elmúlt fél évét értékelték

A központ elmúlt fél évét értékelték

– Egyes iskolák a centrum közös működési rendjébe illesztett saját pedagógiai programjukat és saját működési rendjüket tekintve élvezni fogják azt az önállóságot, ami az eredményes munkához kell – hallhattuk Palotás Józsefet, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgató-helyettesét.

Jó az együttműködés a város és a centrum között- emelte ki Komolay Szabolcs alpolgármester. A város folyamatosan egyeztet a Szakképzési Centrummal és a fenntartóval arról, hogy milyen képzésekre lenne szükség Debrecenben.

– Debrecen számára létkérdés, hogy olyan minőségű és mennyiségű szakember kerüljön ki a debreceni szakképzésből, amely lehetővé teszi, hogy a város a későbbi ipari fejlesztésben élen járjon és olyan munkaerő kerüljön a rendszerbe, mely megfelelő az idetelepülő vállalatoknak – mondta Komolay Szabolcs alpolgármester.

Magyarország  44 szakképzési centruma közül a debreceni az egyik legnagyobb, a 12 tagintézménnyel, a 8500 diákkal, és a 750 pedagógussal. Itt mindössze 5 százalékos a diákok lemorzsolódása – hangsúlyozta félévértékelőjében Tirpák Zsolt főigazgató.

– Mindent megtettünk annak érdekében, hogy növeljük a beiskolázást, elindítottuk a felnőttoktatást, a felnőttképzést, új kapukat nyitottunk ki – közölte  Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója.

A cél, hogy egyre több fiatal válasszon valamilyen szakmát. A szakképzést többek között különböző rendezvényekkel népszerűsítené a centrum. Legutóbb például „Szakmára hangolva” címmel rendeztek pályaválasztási kiállítást általános iskolásoknak.