A V4-ek továbbra is elutasítják a kötelező menekültkvótákat

“Ez a válaszunk arra, hogy az Európai Bizottság a migrációs helyzet változásai után is változatlanul a kötelező menekültkvótákat szorgalmazza” – jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter a V4-ek – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – belügyminisztereinek keddi tanácskozása után Prágában. Chovanec megértését fejezte ki, hogy Pintér Sándor nem tudott Prágába utazni. Magyarországot a tanácskozáson Pető Tibor prágai magyar nagykövet képviselte. A találkozón Macedónia, Szerbia és Szlovénia belügyi képviselői is részt vettek.

“Készek vagyunk segítséget nyújtani nekik a migránsválság okozta problémák megoldásában. Felszólítottuk őket, hogy konkrétan fogalmazzák meg, mire is van szükségük!” – fejtette ki Milan Chovanec. A V4-ek belügyi vezetői által Prágában kidolgozott emlékeztető szerint az illegális bevándorlás elleni küzdelemben kulcsfontosságú, hogy a külső schengeni határok mentén működőképes menedékkérő-regisztrációs központok (hot spotok) alakuljanak. Egyetértés volt abban, hogy a központokban szükség van a menekültek személyi szabadságának

“Anélkül, hogy az emberek a hot spotokban lennének, lehetetlen harcolni az illegális bevándorlás ellen” – jelentette ki Róbert Kalinák szlovák belügyminiszter. Kalinák szerint a hot spotokban lebonyolított ellenőrzésekkel megakadályozható, hogy az illegális migránsokat többféle név és származási ország alatt is regisztrálják, illetve regisztráció nélkül mozogjanak Európában. A találkozón megerősítették, hogy a migrációs kérdésekben a négy ország egységesen kíván eljárni. A menekültkvóták elutasítása, a működőképes hot spotok támogatása mellett a V4-ek ismételten támogatásukról biztosították a közös európai határőrség létrehozását.

“Ennek alapfeltétele, hogy támogatást nyújtani az adott állam kérésére kell” – szögezte le Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter. A migránsválság eddigi kezelése bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a V4-ek együttműködése új szakaszba lépett – mondta Pető Tibor prágai magyar nagykövet, aki a budapesti taxisok tüntetése miatt a tanácskozásról távol maradó Pintér Sándor belügyminiszter helyett vett részt a tanácskozáson.

“A kötelező kvótákat nem tudjuk elfogadni, de a problémák megoldása érdekében hajlandóak vagyunk együttműködni a többi uniós országgal” – tolmácsolta Budapest álláspontját Pető Tibor. A lengyel belügyminiszter a sajtóértekezleten ugyanakkor úgy vélekedett: senki nem fogja tudni kezelni és megoldani a menekültproblémát, ha a migráció célországai nem változtatnak eddigi politikájukon. Mariusz Blaszczak nem nevezte meg, hogy mely országokra gondol.