A szír kormány feltételekkel bólint rá a béketárgyalásokra

Damaszkusz hajlandó lenne január 25-én asztalhoz ülni a békekonferencián, de nincs egyetértés arról, hogy melyik ellenzéki szervezeteket tartják terroristáknak.

A szíriai kormány közölte szombaton, hogy kész tárgyalóasztalhoz ülni az országban öt éve folyó polgárháború rendezése érdekében, de ehhez a tárgyalásokon részt vevő ellenzéki csoportok, illetve az országban tevékenykedő terrorszervezetek listájának összeállítását kérte az ENSZ-től. Ezt a szíriai állami média szerint Valíd Moallem szíriai külügyminiszter közölte Staffan de Misture ENSZ-különmegbízottal damaszkuszi találkozójukon.

A különmegbízott közleménye szerint a találkozón áttekintették a tervek szerint január 25-én Genfben kezdődő békefolyamat előkészületeit. Staffan de Mistura azt is hozzátette, hogy folytatja az egyeztetéseket a térségben a békekonferencia tető alá hozása végett.

A szíriai rezsim által megfogalmazott feltételek abból a szempontból problémásnak tekinthetők, hogy Damaszkusz terrorszervezetnek minősít minden Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló felkelőcsoportot, köztük azokat a szervezeteket is, amelyek decemberben megegyeztek a béketárgyalásokon való közös és egységes részvételről. Egyelőre tehát nincs egyetértés Damaszkusz és a nemzetközi közösség között arról, hogy ki minősül terroristának és ki az ellenzék képviselőjének.

Előző nap a szíriai ellenzék képviselői úgy nyilatkoztak: nemzetközi nyomás alá kerültek, hogy engedményeket tegyenek Damaszkusznak, ezek azonban szerintük csak elhúznák a szíriai konfliktust. Három nappal korábban pedig arról tájékoztatták Staffan de Misturát, hogy csak egyes “bizalomépítő lépések”, köztük bebörtönzött felkelők szabadon engedése és a civilek lakta területek bombázásának felfüggesztése esetén hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni a damaszkuszi vezetéssel.
Szintén szombaton a Reuters brit hírügynökségnek az ügyet ismerő források arról számoltak be, hogy egy megállapodás értelmében hétfőn beengedik a szíriai kormányerők a humanitárius segélyszállítmányokat az ostromzár alá vont szíriai Madaja városába.

A felkelők kezén lévő, a kormányerők által ostromlott Madajába legutóbb októberben érkezett élelmiszersegély. Jelentések szerint azóta legalább kéttucatnyian éhen haltak, és mintegy negyvenezer ember – köztük húszezer gyermek – szorul “azonnali életmentő segítségre” a libanoni határ közelében fekvő városban.

Az egyezség értelmében a felkelők által körülzárt, a kormányhoz hű erők kezén lévő két másik településre is szállítanak majd segélyt hétfőn Idlíb tartományban.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat.