A pólós lányok a hollandokkal, a fiúk a görögökkel kezdenek az Eb-n

 Paolo Barelli, az európai vizes sportok szövetségének, a LEN-nek az elnöke dicsérte a szerb házigazdákat, amiért 15 nap alatt gond nélkül kialakították a két ideiglenes színhelyet, a bemelegítésre szolgáló, illetve a versenymedencét a Kombank Arenában, amelyben – telt ház esetén 11 ezer néző előtt – 100 mérkőzést bonyolítanak le a január 23-i zárónapig. A LEN-vezető kiemelte, hogy a póló Eb-k históriájában ezúttal először vesz részt ennyi csapat: a négy-négy együttessel megnövelt mezőnyt első ízben alkotja 16 férfi- és 12 női válogatott.

A megnyitón elhangzott, hogy Belgrád éppen tíz éve adott otthont Eb-nek, amelyből a legelsőt – száz esztendeje, 1926-ban – Budapest rendezte meg. A ceremónián azt is kiemelték, hogy az élő közvetítéseket illetően csúcs születik az idei Európa-bajnokságon, mivel 300 akkreditált médiatudósító révén összesen 31 tévé- és rádióállomás adja a meccseket, Európán kívül például Japánban és az Egyesült Államokban is egyenesben követhetők nyomon a történtek.

A szerbiai férfi és női torna győztese kijut a nyári riói olimpiára, míg az utánuk következő legjobb négy-öt csapat mindkét nemnél a tavaszi kvalifikációs tornákon harcolhatja ki az ötkarikás részvételt.

A magyarok közül elsőként a női együttes mutatkozik be: Bíró Attila alakulata a hollandokkal kezd vasárnap 15.15 órától, a Benedek Tibor szövetségi kapitány irányította férfiegyüttes pedig hétfőn vívja csoportjában a nyitómeccsét, méghozzá a görögökkel 20.15-től. A találkozókat, akárcsak a többi magyar vonatkozásút is, az M4 Sport közvetíti.

Az Európa-bajnokságon nemcsak a riói kvótákért és az Eb-érmekért folyik majd a küzdelem, hanem a 2017-es, budapesti világbajnoki részvételért is. Az első három helyezett mind a nőknél, mind a férfiaknál kvalifikálja magát a vb-re, míg a házigazda Magyarország alanyi jogon résztvevő.