A Nagyerdei Víztoronyban is megnézhetik a jubileumi Super Bowlt

Debrecen is méltó módon egy nagy körítéssel készül az amerikaifutball-szövetség, az NFL nagydöntőjére. Az elmúlt két évben a hagyományt teremtve a cívisvárosi Amerikai Kuckó adott otthont annak az estének, amikor a tojásfoci szerelmesei és minden érdeklődő együtt nézhette meg a Super Bowlt, valamint megismerkedhetett a sportág kultúrájával. Az Amerikai Kuckó idén a Nagyerdei Víztoronnyal együttműködve a víztoronyban várja az amerikaifoci kedvelőit.

A Broncos és a Panthers csap össze

A Broncos és a Panthers csap össze

Ezen az éjszakán a szervezők különleges programokkal készülnek. A hangolódás már nyolc órakor megkezdődik A szív bajnokai című film vetítésével, amely Michael Oher amerikai focista történetét dolgozza fel. A játékos egyébként annak a Carolina Panthers-nek a falembere, amely az ide Super Bowlban mérkőzik meg a Denver Broncos-zal. Ezt követően Venkovits Balázs, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet, Észak-Amerikai Tanszékének oktatója vezeti be a látogatókat a Super Bowllal kapcsolatos szokásokba és ennek kultúrájába.

A programsorozat két Skype-előadással folytatódik. Először két Magyarországon játszó amerikaifocista, Troy Rice és Dion Williams beszél arról, hogy az Egyesült Államokban hogyan működik sportoktatás az iskolákban. Ezt követően pedig Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója beszél a nők és a sportág kapcsolatáról. A beszélgetéseket Makranczi László, a Debrecen Gladiators sajtóreferense moderálja, a témákkal kapcsolatban pedig a cívisvárosi együttes játékosai is megszólalnak majd.

Az estét pedig a hétfő hajnali fél egytől kezdődő 50. Super Bowl nézése zárja, melyet nagykivetítőn tekinthetnek meg angolul az érdeklődők, de akik magyarul szeretnék nézni a közvetítést, annak a szervezők biztosítanak erre lehetőséget. Mindemellett kvízek, tippjáték és egyéb szórakoztató programok és különlegességek várják az érdeklődőket a helyszínen, ahol a Debrecen Gladiators játékosaival is beszélgethetnek a vendégek. Továbbá a látogatók kipróbálhatják, milyen amerikaifocistának lenni, hiszen lesz felszereléspróba és fotózkodás is. A program ingyenes!

A program részletesen:

20.00-22.00
Filmnvetítés: A szív bajnokai – filmet angolul vetítik angol felirattal

22.00-20.30
Az amerikai foci és az amerikai sportok közösségformáló ereje
Előadő: Dr. Venkovits Balázs, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet, Észak-amerikai Tanszék oktatója

22.35-23.00
Skype beszélgetés a Miskolc Steelers két amerikai játékosával Dion Williams-szel és Troy Rice-szal, akik az amerikai foci jelentőségéről és személyes tapasztalataikról beszélnek. Hozzászólnak majd a Debrecen Gladiators játékosai is.
Moderátor: Makranczi László, a Magyar Amerikai Futball Szövetség újságírója és a Debrecen Gladiators sajtóreferense

11.10-11.40
Skype előadás és beszámoló
Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója, a nők és az amerikai foci kapcsolatáról beszél

0.30
Super Bowl L közös meccsnézés Carolina Panthers-Denver Broncos

Amik még közben lesznek:
– párhuzamosan nézhető eredeti amerikai és magyar közvetítés (a szünetekben tehát mindenki választhat a reklámok és az itthoni szakkommentátorok közül),
– bemelegítés és ismerkedés a játékszabályokkal,
– kvíz és superbowl-tippverseny.