A magyarok többsége már harminc alatt a nyugdíjra spórolna

A magyar lakosság nagy része úgy véli, hogy már 30 éves kor előtt el kellene kezdeni takarékoskodni a nyugdíjra, 41 százalékuk úgy érzi, nagyon nehezen élne meg pusztán az állami nyugdíjból, 31 százalékuk szerint a nyugdíj semmire sem lesz elég, és mindössze 23 százalék bízik ugyanolyan vagy jobb életszínvonalban, mint amiben most része van – állapította meg a K&H Biztosító egyik friss felmérése.

Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás divíziójának vezetője a cég csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a kutatás alapján a magyarok szerint havi 10 és 20 ezer forint közötti összeget kell félretenni nyugdíj-kiegészítésként. A kutatás 500 fő megkérdezésével készült, és az is kiderült, hogy a válaszadók többsége azt tervezi, a nyugdíja mellett is dolgozik majd.

Kuruc Péter elmondta: az életkor szerint is jelentősen eltérnek a nyugdíjra vonatkozó várakozások, a 30-asok 63 százaléka számít inkább pesszimistának, azaz, aki úgy gondolja, hogy az állami nyugdíj vagy semmire sem lesz elég, vagy egyáltalán nem kap ilyet, az 50-esek 60 százaléka úgy véli, hogy ugyan kap majd nyugdíjat, de nagyon nehezen fog belőle megélni.

A divízióvezető elmondta: a nyugdíjra való előtakarékoskodás szempontjából a válaszadók több mint fele szerint már 30 éves kor előtt érdemes elkezdeni takarékoskodni, a magasabb végzettségűek viszont úgy ítélik meg, később is ráérnek foglalkozni a kérdéssel, azok viszont, akik sokkal rosszabb életszínvonalra számítanak a nyugdíj után, nagyobb arányban tartják fontosnak a 30 éves kor előtti takarékoskodást.

Kuruc Péter elmondta: a válaszokból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 43 százaléka gondolja úgy, valamivel rosszabbul él majd nyugdíjas korában az állami nyugdíjból és egyéb megtakarításaiból. Ugyanolyan vagy jobb életszínvonalban mindössze 23 százalékuk reménykedik, ennek ellenére a válaszadók egyharmadának nincs semmilyen megtakarítása – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az állami nyugdíjon felül milyen megélhetési forrásokra számítanak, a válaszadók 33 százaléka a legrégebben hozzáférhető és legismertebb önkéntes nyugdíjpénztárt említette. Emellett 12 százalék úgy gondolta, hogy az ingatlanából élne majd meg, 10 százalékuk pedig a valamivel több mint két éve elérhető nyugdíjbiztosításokra számít – ismertette Kuruc Péter.

A divízióvezető elmondta: az elegendő nyugdíjhoz minden harmadik megkérdezett szerint 10 és 20 ezer forint közötti összeget kellene félretenni havonta. Érdekes azonban, hogy az adatok szerint minél több ideje van valakinek hátra a nyugdíjig, annál magasabb összeget szeretne félretenni, havi 20 és 30 ezer forint közötti összegre a válaszadók 12 százaléka szerint lenne szükség – fűzte hozzá.

Kuruc Péter szerint a nyugdíjbiztosítás révén havi 15 ezer forint megtakarítással 25 év alatt, az adójóváírást is figyelembe véve, a hozamoktól függően akár több mint 8 millió forint tőke is felhalmozható.

Kuruc Péter elmondta: a kutatás adatai szerint a megkérdezettek 64 százalékának van valamilyen megtakarítása, közülük pedig 40 százalék kifejezetten nyugdíjcélra félretett megtakarítással is rendelkezik. A kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítások értéke is igen alacsony, aki rendelkezik is ilyen megtakarítással, esetükben a megtakarítók 46 százalékánál ez az összeg nem éri el az 500 ezer forintot.