A lakosság ellenállását váltotta ki több tervezett befogadóhely Ausztriában

Bécs Liesing nevű kerületébe márciustól 750 ember telepítenek be. Korábban ezer ember elhelyezését jelentették be, azonban a jelen állás szerint 250 főt egyéb szállásokon látnak majd el. A tervekért felelős Bécsi Szociális Alap (FSW) bejelentése szerint a befogadóhelyen olyanokat helyeznének el, akik menekültkérelmüket már benyújtották, vagy a közeljövőben szeretnék ezt megtenni. Az embereket rövid ideig szállásolnák el itt, egészen addig, míg más ausztriai tartományokban szabad helyet találnak számukra. A tervek alapján a befogadóhely egy-másfél évig üzemelne, kezdetben néhány száz embert költöztetnének be, számuk legfeljebb az ezret érné el.

Az egykori irodaépület ugyan ipari övezetben fekszik, de a közelben lakó emberek nem szeretnék, ha odaköltöztetnék a menekülteket. Korábbi médiaértesülések szerint a lakosok attól tartanak, hogy az alsó-ausztriai traiskircheni menekülttáborhoz hasonló menekültbefogadó központ épülne majd ki a bécsi kerületben. A város szociáldemokrata vezetője közölte, hogy egész napos biztonsági szolgálat fogja vigyázni a rendet. Jelenleg az egykori irodaépület átalakítása zajlik, a hivatalos tájékoztatás szerint “nagy befogadóközpontot” és “nem tömegszállást” fognak építeni.

A johannita segélyszervezetet illetékese szerint a város integrációs, szabadidős és nyelvi kurzusokat szervez majd az embereknek. A jövő héten a kerületi illetékesek tanácskoznak a menekültek elszállásolásáról, majd lakossági fórumot tartanak. Bécsben jelenleg 19 ezer menekült él, 55 százalékuk a civilszervezetek által működtetett befogadóközpontokban lakik, a többiek magánszállásokon.

A stájerországi Grazban vasárnap tüntetést tartanak egy tervezett négyszáz fős menekültbefogadó hely ellen. Ezzel egy időben egy másik csoport az idegengyűlölet ellen tiltakozik majd. Ausztriában tavaly januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban pedig 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány 2015 év végéig több mint 95 ezer benyújtott és mintegy 25 ezer elfogadott menekültkérelemmel számol.

Januárban Tirolban az osztrák társadalmi értékekről és szokásokról szóló tanfolyamokat tartanak a menekülteknek, hogy így segítsék elő az integrációt – számolt be korábban a Der Standard című osztrák lap. A nyolcórás tanfolyamokon egyebek között a köszönésformákkal, a köztéri illemtannal, valamint az európai családmintákkal ismertetik meg a résztvevőket. A teszt jelleggel indított tanfolyamokat eredetileg Burgenlandban tartották volna, azonban a helyi szervezők tájékoztatása szerint itt csupán néhány hét múlva tudják elkezdeni a kurzusokat.