A közönség kedvéért lesz zsűrielnök Berlinben Meryl Streep

Nem a szervezők, hanem a közönség érdeme, hogy Meryl Streep elvállalta a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) zsűrijének vezetését, ami igen jelentős teljesítmény, mert az amerikai színésznő most először tölti be a döntnök szerepét egy filmfesztiválon – közölte a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának igazgatója kedden Berlinben.

Dieter Kosslick a február 11-én kezdődő Berlinale programját és zsűrijét bemutató nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a háromszoros Oscar-díjas színművészt a “lelkesedés orkánja” fogadta Berlinben, amikor 2012-ben Arany Medve-életműdíjat adtak át neki, és a pillanat hatására azt mondta, hogy szívesen eltöltene hosszabb időt a fesztiválon. Amikor az idei programot szervezve “szaván fogták”, elsőre igent mondott, holott sokáig az elutasítástól tartva nem is merték felhívni.

Meryl Streep mellett egy másik világhírű filmszínész, a Gloden Globe-díjas brit Clive Owen is elvállalta a felkérést, és a zsűriben két másik színész is dolgozik majd, az olasz Alba Rohrwacher és a német Lars Eidinger. A hétfős testületben lesz egy “rettegett filmkritikus” is, a brit Nick James, továbbá Brigitte Lacombe francia fotóművész és Malgorzata Szumowska lengyel rendező, aki tavaly a Berlinalén elnyerte az Ezüst Medve díjat a Body című alkotásáért.

A nemzetközi zsűrinek 10 nap alatt 18 filmet kell megítélnie, további ötöt versenyen kívül vetítenek a Berlinale nagyjátékfilmes szekciójában, ahová 21 országból válogattak be filmeket. A 23 munka közül 19-nek a Berlinalén lesz a világpremierje. A fesztivál az Oscar-díjas Coen testvérek Ave, Cézár című új filmjével nyílik, amelyet versenyen kívül mutatnak be.

A fő téma idén a “boldogsághoz való jog kikövetelése” – mondta Dieter Kosslick. A versenyfilmek közül ezzel a témával foglalkozik például a Anne Zohra Nerrached fiatal német rendező diplomamunkája, a 24 Wochen (24 hét) című dráma, amely arról szól, hogy miként birkózik meg egy házaspár azzal a hírrel, hogy születendő gyermekük Down-kóros.

A csaknem tucatnyi szekcióban bemutatandó nagyjából 400 alkotás közül sok foglalkozik a nemzetközi menekültválsággal, illetve annak kiváltó okaival is. Ilyen a legjobb filmnek járó Arany Medvéért versenyző Inhebbek Hedi című tunéziai film is, Mohamed Ben Attia első nagyjátékfilmje, amely egy kényszerházasság elől menekülő fiatalember történetét beszéli el. A vezető filmfesztiválok sorában a leginkább politikus szellemű, a társadalmi kérdésekre leginkább nyitott szemleként számon tartott Berlinale versenyfilmjei között van egy dokumentumfilm is a menekültválságról, az olasz Gianfranco Rosi Fuocoammare (Tűz a tengeren) című rendezése, amely az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba igyekvő menekültek útvonalán fekvő Lampedusa szigetére viszi el a nézőt.

Arany Medve-életműdíjjal az idén Michael Ballhaus német operatőrt tüntetik ki, aki leginkább Rainer Werner Fassbinder és Martin Scorsese munkatársaként ismert.

A Berlinale tiszteleg az utóbbi hónapokban elhunyt jelentős művészek előtt is, így külön vetítéseket tartanak David Bowie, Alan Rickman és Ettore Scola emlékére.

A február 21-ig tartó fesztiválra két magyar alkotást hívtak meg, Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál, Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének világpremierjét a Forum nevű szekcióban tartják, amelyben formabontó, kísérleti alkotásokat mutatnak be.