A kormány minőségi lépést vár az építőipartól

Lepsényi István az új otthonteremtési program építőipari hatásairól tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a program nyújtotta lehetőségeknek maximális hatékonysággal, korszerű technikák és anyagok alkalmazásával kell megfelelni. Ehhez új munkaerőt kell felvenni, kiképezni, valamint kapacitásbővítést is szükséges végrehajtani, amiben állami támogatásra is számíthatnak a vállalatok – tette hozzá.

Jogos elvárásnak nevezte az építőipar részéről is, hogy a gazdasági fejlődéssel együtt optimalizálódjanak a vállalkozási feltételek, és a támogatási lehetőségek jobb kihasználásával növekedjen a kereslet is.

Az államtitkár úgy látja, érzékelhető az ágazat fejlődése. A legújabb adatok szerint az építőipar teljesítménye tavaly januártól novemberig 2,8 százalékkal nőtt éves szinten, a foglalkoztatottak száma 11 ezerrel bővült, a 2012-es mélyponthoz képest 40 ezerrel többen, 275 ezren dolgoznak a szektorban.

Novemberben az ágazat úgy mutatott javuló teljesítményt, hogy 2015-ben nem jelentkezett számottevően az uniós pénzek hatása, valamint az otthonteremtési programmal kapcsolatos várakozások miatt jellemzően elhalasztották az építőipari beruházásokat – emelte ki.

Lepsényi István elmondta: a kormány az otthonteremtési programot azért tartja kiemelten fontos feladatnak, mert a gazdasági növekedés ösztönzésén túl olyan hosszú távú társadalompolitikai célkitűzések megvalósításához járulhat hozzá, mint a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása a születések számának növekedésével, illetve a szakképzett munkaerő itthon tartása. Sokkal kevésbé vonzza a fiatalokat a külföldi munkalehetőség, ha látják, hogy Magyarországon is “záros határidőn belül, értelmes körülmények között” módjuk van önálló lakáshoz jutni – tette hozzá.

Természetesen az intézkedések jelentős költségvetési kiadással járnak, azonban középtávon meg fog térülni az állami támogatás – vélekedett az államtitkár. Az új lakások építéséhez adott ösztönzők elősegítik a gazdasági növekedést, valamint a foglalkoztatás bővülését is. Tízezerrel több új lakás megépítése 200-240 milliárd forint új beruházást generálna, mely a bruttó hazai terméket 0,4-0,5 százalékponttal növelheti – mondta.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: Magyarországon nagyon kevés új lakást építenek nemzetközi összehasonlításban. Tavaly tízezer lakosra 8,7 új lakás jutott, Csehországban ennek majdnem a háromszorosa, Lengyelországban több mint a háromszorosa az arány – ismertette. Ebből kiindulva legalább a duplájára, tízezerről húszezerre kellene növekednie a lakásépítéseknek Magyarországon, az építőipar kapacitása is nagyjából ezt a növekedést biztosítja – vélekedett. Az ingatlanárak a kereslet növekedése miatt kis mértékben emelkedhetnek, de ez az elmúlt évek növekvő tendenciájából fakad. Az áfacsökkentésnek egyértelműen meg kell jelennie az árak csökkenésében, azt nem szabad “lenyelni” – fogalmazott.