A EU gazdasági főszereplői menthetik meg a schengeni rendszert

Ők rendelkeznek is olyan érdekérvényesítő képességgel, amellyel megakadályozhatják az EU bukását, vélekedett Tóth Norbert nemzetközi jogász vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A határokon veszteglő kamionok súlyos veszteségeket szenvednek el

A határokon veszteglő kamionok súlyos veszteségeket szenvednek el

Kifejtette: az unió egyik célja a belső határok nélküli térség kialakítása. Ugyanakkor a tagállamok 2015-ben 19 alkalommal kérték a belső határellenőrzés visszaállítását, míg korábban csak rendkívüli események – a pápa látogatása, nemzetközi konferenciák – idejére, évente 3-4 alkalommal vezettek be ellenőrzést. Az idén januárban már 3 alkalommal 3 ország jelezte, hogy a határzárat vissza kívánja állítani ideiglenes jelleggel, vagy meghosszabbítaná rendkívüli helyzet miatt – tette hozzá.

A szakember rámutatott: az unió legnagyobb vívmánya a béke, a tagországok nem vívnak háborút, csak szabályozott kereteken belül versenyeznek, azonban az európai integráció megszűnését megérezné a kontinens. Jelezte: a határellenőrzések visszaállítása több szempontból is hátrányos lenne a nemzetállamok számára: Egyebek mellett sokkal nehezebb lenne a határ menti munkavállalás, a határon vesztegelő kamionok pedig óránként 55 eurós veszteséget szenvednének el.

Tóth Norbert úgy fogalmazott: ha csak a politikusokon múlna, megbukna a schengeni rendszer. Az európai politikából hiányoznak a nagy egyéniségek, “nem a hatalomtechnikusok, hanem akiknek van víziójuk Európáról” – fűzte hozzá.