A Dehir.hu olvasói döntöttek: ők az év emberei Debrecenben

Az év meghatározó debreceni személyiségeit kereste a Dehir.hu mostani választásán is. A közélet, a sport, a kultúra és a civil szféra világából kértük fel tizenegy ismert embert a zsűribe, segítsenek döntésre jutni. Ezúttal hat kategória jelöltjeire voksolhattak a Dehir.hu olvasói. Szavazataikat hétfő délig vártuk, a szavazást lezártuk, így megvannak a kategóriagyőztesek. Ezzel azonban még nem ért véget az ‘év embere’ választás, hiszen a zsűri tagjai a kategóriagyőztesek közül kiválasztják majd az abszolút győztest, az év emberét. Az eredményhirdetést és a díjátadót a város bálján tartjuk meg. Most viszont lássuk, kik lettek a kategóriagyőztesek!

Az év gazdasági szereplője

A jelöltek között volt Ábrahám László, Boros József, Fülöp Zsolt, Gara Gyula, Herdon István és Miklóssy Ferenc. A legtöbb szavazatot a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója, Herdon István kapta.

Herdon István

Herdon István

Néhány éve a Xanga vette át a debreceni repülőtér üzemeltetését, azóta hétmilliárd forintot költöttek a fejlesztésére. A repülőtéren pár éve komoly logisztikai beruházások is kezdődtek, egy intermodiális központot építenek 2,7 milliárd forintból. Létesült egy négyezer négyzetméteres termelő és szolgáltató csarnok, s elkészült egy kétezer négyzetméteres vasúti logisztikai terminál is. Tavaly elindult a konténervonat, mely heti kétszer szállítja az árut Debrecenből a tengeri kikötők felé. A Xanga áruforgalmi együttműködést kötött a bécsi konténerterminállal, a WienConttal. A cégcsoport a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Parkban is folyamatosan fejleszt, egyre több céget csábítva a városba.

A légikikötő a Wizz Air bázisrepülőtere is immár; a Wizz Air mellett egy másik légitársaság is indít menetrend szerű járatot Debrecenből, a Lufthansa gépei áprilistól hetente háromszor repülnek majd Debrecen és München között. A repülőtér fejlődése töretlen, hamarosan befejezik az új terminált is.

Bővebben itt lehet olvasni a kategória többi szereplőjéről.

Figyelem: ebben a bejegyzésben szavazás szerepel, látogasd meg az oldalt, ha részt akarsz venni a szavazásban.

Az év sportolója egyéni teljesítménye alapján

A kategóriában Erdélyi Zsolt túrakerékpáros, az atléta Juhász Balázs és Kozák Luca, a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád és az uszonyos úszásban jeleskedő Senánszky Petra szerepelt. A legtöbb szavazatot a Dehir.hu olvasóitól Nagy Konrád kapta, aki évek óta a debreceni sport nagykövetének számít szerte a világban.

nagykonradnagy2A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola gyorskorcsolyázója járt a téli olimpián, hatodik volt a főiskolás világjátékok, az Universiade küzdelmein, többszörös országos csúcstartó, számos magyar bajnoki cím tulajdonosa. Az Óbudai Egyetem villamosmérnöki szakán diákoskodó 23 esztendős gyorskorcsolyázó sorban szállította 2015-ben is a remek eredményeket.

Az Európa-bajnokság egyetlen magyar indulójaként a 16. helyen zárt, a Kanadában rendezett világbajnokságon a 21. helyet szerezte meg az összesítésben. Novemberben Calgaryban 13 éve fennálló országos csúcsot adott át a múltnak az 1000 méteres távon. A Világkupán, majd a Salt Lake City városában rendezett újabb VK-versenyen tovább faragott magyar rekordon (1:09.51). E remek eredményeknek köszönhetően 21 helyet lépett előre a világranglistán, s már a 47. helyen jegyzik a sportág legjobbjainak sorában. A magyar sprintbajnokságon, és az összetett országos bajnokságon is aranyérmes lett, itthon ő az Év sportolója gyorskorcsolyázásban.

A kategória jelöltjeiről bővebben itt lehet olvasni!

Figyelem: ebben a bejegyzésben szavazás szerepel, látogasd meg az oldalt, ha részt akarsz venni a szavazásban.

Az év sportolója csapatban nyújtott teljesítménye alapján

A mostani választáson külön kategóriában lehetett szavazni az év sportolójára az egyéni és a csapatban nyújtott produkciók alapján. Ez utóbbi jelöltjei közé tartoztak Balogh Norbert, Hegyi Dóra, Könczei Áron, Kudor Kitti és Lévai Márton. Az olvasók szavazatai alapján a győztes Balogh Norbert, a DVSC-TVA ifjú csatára lett, aki mindig üde színfoltot jelentett a mérkőzéseken.

Balogh Norbert

Balogh Norbert

A fiatal tehetség nemrégiben szokatlan és megindító őszinteséggel beszélt eddigi életéről, a böszörményi cigánysorról, az elvesztett családi lakról és az otthoni gondokról. Az, hogy ennek ellenére idáig jutott, dupla kalaplengetést érdemel. A csatár számára nagy csalódás volt, hogy Bernd Storck nem vitte el az U 20-as világbajnokságra. De Norbi nem sértődött meg, hanem még keményebb munkára fogta magát, Storck pedig – aki pedig időközben a felnőtt válogatottat kormányozta ki az Eb-re – meghívta a „jövő válogatottjainak” négynapos összetartására, ahol Norbi ismét bizonyíthatott.

A vele kapcsolatos hírek most pedig arról szólnak, hogy a Palermo labdarúgóklub elnöke, Maurizio Zamparini szombaton hivatalos ajánlatot tett Balogh Norbert játékjogának megvásárlásával kapcsolatban.

A kategória jelöltjeiről bővebben itt lehet olvasni.

Figyelem: ebben a bejegyzésben szavazás szerepel, látogasd meg az oldalt, ha részt akarsz venni a szavazásban.

Az év művésze

A kategória jelöltjei között színészek, vizuális területekkel is foglalkozó bábszínházi szakember, valamint festőművész is szerepelt: Garay Nagy Tamás, Láposi Terka, Makoldi Sándor, Mészáros Tibor, Varga Klári. A legtöbb voksot Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház játszószínházának művészeti vezetője kapta, aki egyébként az ismert festőművész, Makoldi Sándor tanítványai közé tartozik.

Láposi Terka

Láposi Terka

Láposi Terka előadások sorát tervezte a bábszínháznak, s nevéhez fűződik az interaktív bábos foglalkozások tematikájának és metodikájának, egy sajátos, csak erre a bábszínházra jellemző tematikus programnak a megvalósítása. Feladatai közé tartozik a színház arculatának gondozása és a Vojtina kiállítási tematikájának összeállítása is. Pályája során sokféle végzettséget szerzett: a Tanítóképző Főiskolán tanítói, Nyíregyházán rajztanári, a Debreceni Egyetem néprajz szakán etnográfusi diplomát, a Károli Gáspár Református Egyetemen színháztudományi mesterképző diplomát vehetett át. Emellett drámapedagógus szakképesítéssel és vizuális kommunikációs tanfolyamon szerzett oklevéllel is rendelkezik. Tavaly Debrecen Kultúrájáért Díjban részesült.

A kategória jelöltjeiről bővebben itt lehet olvasni.

Figyelem: ebben a bejegyzésben szavazás szerepel, látogasd meg az oldalt, ha részt akarsz venni a szavazásban.

Az év művészeti csoportja

A kultúra világához kapcsolódó másik nagy kategória, a művészeti csoportok jelöltjei között szerepelt a Debreceni Népi Együttes, a Debreceni Helyőrségi Zenekar, a Kodály Filharmónia, a Motolla egyesület és P. Box zenekar is.

nepiegyuttesnagyA legtöbb voksot az 1950 tavaszán alakult Debreceni Népi Együttes kapta, melyben nagyon sokan megfordultak az elmúlt 65 esztendő során. Az együttes eredményeinek listáján szakmai elismerések, fesztiváldíjak, miniszteri kitüntetések egyaránt nagy számban sorakoznak. Többek között az Örökös Kiváló Együttes címmel, Kölcsey- és Pro Urbe díjjal, Megyei Príma Díjjal ismerték el munkájukat. 2015-ben Debrecenben és szerte az országban, de többek között Kárpátalján is felléptek. Szeptemberben nagy sikerrel mutatták be Tizenhárom almafa című előadásukat, melyet Wass Albert regénye alapján állítottak táncszínpadra. Október végén pedig a megalakulás 65. évfordulóját többrészes gálaműsorral tették emlékezetessé a Debreceni Népi Együttes jelenlegi és korábbi táncosai.

A kategória jelöltjeiről bővebben itt lehet olvasni.

Figyelem: ebben a bejegyzésben szavazás szerepel, látogasd meg az oldalt, ha részt akarsz venni a szavazásban.

Az év rendezvénye

Nagyon sok olyan sikeres esemény volt 2015-ben a városban, melyekre szívesen emlékszünk majd vissza. A kategória jelöltjei közé ezekből az alábbi rendezvények kerültek: a 300 év – a katolikus újjászületés emlékévének rendezvényei, a 3×3-as U18-as kosárlabda világbajnokság, a Debreceni Bor- és Jazznapok, a Debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozó és a Főnix Rendezvényszervező adventi programjai.

kosarfoterA legtöbb szavazatot a 3×3-as U18-as kosárlabda világbajnokság kapta, mely abból a szempontból is nagyon különleges volt, hogy Debrecen pezsgő hangulatú belvárosában, a Nagytemplom előtt felállított játéktéren rendezték meg. Ezáltal a sportágat is közelebb hozták a debreceniekhez, másrészről pedig sokan dicsérték azt, hogy milyen jó hangulatot teremtett a verseny a főtéren. A torna a látványos zsákolások és a kivételes képességű kosarasok produkciója mellett abból a szempontból is emlékezetes marad, hogy a magyar női válogatott bronzérmet nyert.

A kategória jelöltjeiről bővebben itt lehet olvasni.

Figyelem: ebben a bejegyzésben szavazás szerepel, látogasd meg az oldalt, ha részt akarsz venni a szavazásban.

A kategóriák győzteseinek gratulálunk, olvasóinknak pedig köszönjük az eddig figyelmet, a szavazást, a voksokat. Ám a választás még nem ért véget: a zsűri tagjai kiválasztják majd a kategóriagyőztesek közül az abszolút győztest, az év emberét. Az eredményhirdetést és a díjátadót a város bálján tartjuk meg!