A debreceni páros után a hajdúsági liszt is hungarikum lehet

Egymillió embert lát el liszttel a Hajdú Gabona Zrt. Az előző évekhez hasonlóan idén is több mint 100 ezer tonna búzát őröltek meg a cég malmaiban. A hajdúsági lisztből nem csak a hazai piacra jut, a búzaőrlemény 20 százalékát határon túli területeken értékesítik.

Minőségi termék

Minőségi termék

– 105 ezer tonna liszttel fogunk zárni, ez továbbra is az ország termelésének a 8-9 százaléka. Jelentős piacokat sikerült megtartanunk Erdély területén is – nyilatkozta Molnár Gábor, a Hajdú Gabona Zrt. termelési igazgatója.

Az ország legjelentősebb gabonatermő vidékén működteti malmait a Hajdú Gabona, amely idén 300 millió forintot fordított az őrlőgépek és a teljes munkafolyamat korszerűsítésére. A fejlesztés egyik fontos eleme az a berendezés, ami az őrlés előtt a gabonából eltávolítja a gyommagvakat és egyéb szennyeződéseket.

A cég számára kiemelt fontosságú a termelés magas műszaki színvonala, mert a jó búzatermésből csak megfelelő technológiával lesz kiváló minőségű őrlemény. Márpedig erről híres a hajdúsági liszt.

– Ebben az évben nagyon szép sikereket értünk el a lisztjeinkkel, a Hajdú-lisztek bekerültek a megyei értéktárba, és a hungarikum címre is felterjesztették a hajdúsági lisztet – mondta el Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A búza idei rekordterméséből a társaság fel tudta tölteni magtárait, ezért a malomipari termékek stabil piacára és jelentősen nem növekvő lisztárakra számít a cég 2016-ban.