A debreceni ipari park már a technológiai forradalomra fejleszt

A 120 hektáros területet üzemeltető Xanga Cégcsoport vezérigazgatója, Herdon István a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorában elmondta: a gyorsuló ipari fejlődést követve egyre több olyan céget szeretnének Debrecenbe csábítani, amelyek a jövő technológiáját honosítják meg a városban. A cím elnyeréséhez a betelepülő cégek, azok tevékenységei, technológiai színvonala, a hozzáadott érték, a foglalkoztatotti létszámaik, az együttműködések, az elmúlt 15 évben végrehajtott innovációs fejlesztések színvonala is kellettek ahhoz, hogy a Xanga megfeleljen a cím feltételeinek.

A jövő technológiáját hoznák Debrecenbe

A jövő technológiáját hoznák Debrecenbe

Ez a további befektetőknek is egy üzenet, hiszen a cím az ipari parkban folyó aktivitás színvonalát is jelzi. Együttműködve a várossal, az a víziónk, a jövőre szóló célunk, hogy minél magasabb hozzáadott értékű technológiai ipart telepítsünk le – mutatott rá Herdon István, aki szerint nagyon jó üzenet a cégeknek, hogy itt van egy olyan helyszín, amely megfelel a fenti kritériumoknak. A szakember tájékoztatott arról is, hogy a Határ úti létesítmény 120 hektáros, és a betelepült 48 cég több mint ötezer embert foglalkoztat a területén.

Herdon István

Herdon István

Jelenleg 95 hektár van „megfejlesztve”, és 25–30 hektár tartalék terület is rendelkezésre áll. Az ipari parkban napjainkban is zajlik egy infrastruktúra-fejlesztés, amely mintegy 18 hektárt tár fel nagykapacitású infrastruktúrává, és ide 90 százalékban már megvannak a betelepülők – ismertette Herdon István, aki azt vallja: ha az üzlet azt kívánja, hogy menni kell előre, akkor a támogatás meglététől függetlenül is csinálni kell. A fejlesztéseket ugyanis nem mindig tudják az EU-s támogatásokhoz hangolni, mivel a piac máshogy mozog.

A most odaítélt tudományos technológiai parki cím a nemzetközi repülőtér fejlesztett logisztikai területeire is vonatkozik, ahol szintén vannak előkészített fejlesztései a Xangának. Mindezek alapján elmondható, hogy unikum a debreceni tudományos technológiai park, hiszen kevés cég van a világon, amely saját repülőtérrel, cargo központtal és logisztikai bázissal, azzal a háttérkörnyezettel is rendelkezik, amely a tudományos technológiai parkba települő technológiai cégek kiszolgálásához szükséges – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Ez azért lényeges, mert 2020-ig a most zajló technológiai forradalom miatt olyan jelentős változás fog bekövetkezni, amely valószínűleg meg fogja változtatni a termelő tevékenységet, annak infrastrukturális igényeit és azt a környezetet és tudásigényt is, amelyben előállíthatók a termékek vagy szolgáltatások. Ezek alapján Herdon Istvánnak meggyőződése: már most olyan környezetet kell kialakítani, amely a jövőben is megfelel majd a betelepülő cégeknek.

DehirEsti Közelkép 2016-02-05