A debreceni futballedző unokája nyert a Willams-nővér ellen

Debreceni vonatkozása is van az Australian Open Grand Slam tenisztorna nyitófordulós szenzációjának: a 8. helyen kiemelt Venus Williams legyőzője a DVSC egykori remjek futballistájának és edzőjének az unokája.

Venus Williams gratulál legyőzőjének, Konta Johannának

Venus Williams gratulál legyőzőjének, Konta Johannának

A 24 esztendős Konta Johanna 79 peres mérkőzésen 6:4, 6:2-re legyőzte a hétszeres Grand Slam bajnok amerikai teniszezőnőt. Ezzel a világrangsor 47. helyén álló Konta maradt az egyetlen brit teniszező a női mezőnyben, hiszen Heather Watson a hétfői programban drámai mérkőzésen alulmaradt Babos Tímeával szemben (a magyar játékos 6:7, 7:5, 7:5-re nyerte a csaknem három órás csatát).

Konta Johanna debreceni szülők gyermekeként Ausztráliában született (Sydney, 1991), s tíz éve telepedett le Angliában, így immár brit színekben teniszezik. Tavaly a US Open küzdelmein a legjobb 16 közé jutott.

Nagyapja, Kertész Tamás 1953-60 között a Ferencváros futballcsapatának játékosa volt, 1955-ben két alkalommal a magyar válogatottban, az Aranycsapatban is szerepelt – olyan támadókkal együtt, mint Puskás, Czibor és Kocsis. Egy bajnoki ezüstöt és három bronzérmet szerzett a Fradival, valamint kupagyőztes lett.

Kertész Tamás pályafutása utolsó négy esztendejében a Loki játékosa volt. Debrecenben telepedett le, s edzőként irányította a DMVSC együttesét (1983/84), s rendszeresen vállalt külföldön is munkát – tevékenykedett Etiópiában, Iránban és Líbiában, volt ghánai szövetségi kapitány is. Hatvan esztendős korában, 1989 tavaszán halt meg Debrecenben.